Мъжът боледува от спотаени емоции Всички статии  →

Д-р Пачова: Мъжът боледува от спотаени емоции


Развивайте емоционална интелигентност
Прекаленото покровителство от страна на майката създава нерешителни мъже. Освен слаби и плахи такива момчета реално не развиват емоционалната си интелигентност. Мъжът често боледува, защото очакваме от него да премине през всичко, без да се оплаче. С години спотаява емоции като гняв, срам, страх, вина и неудовлетвореност. Редица мъжки проблеми имат психосоматичен произход. Много често, ако причината за високото кръвно например се открие навреме, то може да се нормализира.

Дайте свобода
Много модели на поведение се залагат още в ранна възраст. Независимо дали са момчета или момичета, децата трябва да свикнат да уважават, но и да имат свобода за решенията си. В желанието си да ги предпазим често ги ограничаваме, например да не проявят агресия. А мъжете имат нужда от това да изразят своите емоции, нормално е дори да се сбият понякога.

Критикувайте и хвалете премерено
Родителят може да посочи слабостите на характера на сина или дъщерята и да ги подкрепи в преодоляването им. Много от нас са чували, че ако на детето постоянно му се повтаря, че то е най-доброто, ще развие увереност и да успява в живота. Психологическият анализ през последните години обаче показва, че такива деца със свръхразвито его по-често се провалят, търпят житейски сривове в сравнение с другите. Добре е да има баланс между критика и похвали, обобщава д-р Пачова.

← Назад

Намерете ни в социалните медии

Ние споделяме как да се запознаете с приятели в социалните медии

Copyright 2024    dvamazahristos.org