Християнинът и неговият характер Всички статии  →

ХРИСТИЯНИНЪТ И НЕГОВИЯ ХАРАКТЕР

 

 

Когато съгрешиха първите хора пред Бога , със греха, дойде и промяната в характера на човека в неговата същност. Този който беше създаден по образа на Бога и трябваше да представя добротата,щедроста на Бог, да бъде готов да направи всичко за другия, до себе си. Този човек след греха се превърна в егоист. Започна да прави всичко само за да спаси своята кожа.Започна да обвинява Бога,започна да се оправдава със змията. Загуби достойнството си,честа да поеме вината си – да каже: „Сгреших пред тебе Господи!” „Виновен съм пред Теб, наруших Твоята заповед.” „Прости ми,моля ТЕ !” Нищо подобно. След греха изчезна респекта към Бога. Затова дойде и смъртта. Пълното отделяне от Бога и физическата смърт.Във човешката душа проникнаха вирусите на сатанинския характер – завист,алчност,егоизъм,гордост, незаинтересованост. Дойде крамолничеството,убийството,блудството,прелюбодейството,чревоугодничеството и желанието за непрекъснати наслади.Първото дете което се роди стана убиец. Греха се превърна в природа на човека. СЛОВОТО КАЗВА: „Няма ни един праведен.” А Давид добавя „В грях ме зачна майка ми.” Както виждаме пипалата на греха са се протегнали във всеки човек и няма спасение за човека. Затова Божието Слово дойде от Небето и придоби плът. Защото Исус Спасителят носеше характера на Баща си. В Него нямаше никаква тъмнина и грях.Той показа характера на Всемогъщия Бог като умря   за нас на кръста,ние които бяхме потънали в греха и по природа бяхме Негови врагове.

Той се смили над нас и ни даде своята любов. Даде ни шанс да бъдем Негови деца.Тоест да променим характера си.Да съблечем стария човек във нас – своя егоизъм,своята завист и крамолничество своето идолопоклонство и религия,своята алчност и желание за наслада на всяка цена. Желанието да се оправдаваме и да клепим другия. Да, това означава да си християнин – да промениш характера си,да си ученик на Своя учител,да постъпваш така както би постъпил Той. Твоите мисли да бъдат угодни на Него,твоите думи на бъдат угодни на Него.Твоите действия да  са угодни на Него.И макар християните които имат покаяние да са оправдани грешници то в характера им има много стари неща които трябва да се променят.А ние не можем  сами да се променим.Не могат да сторят това и ритуалите със свещите. Може да стори това единствено Святият Божи Дух но при условие че ние силно поискаме това. При условие,че ние копнеем за това истински.

Тогава от крамолници,от синове на гърма ще се превърнем в синове и дъщери на любовта. Защото докато не бъде променен характера ни ние ще бъдем управлявани от плътта без значение дали се наричаме християни. „А делата на плътта са явни и те са: блудство,нечистота,сладострастие,идолопоклонство,чародейство,вражди,разпри,ревнования,ярости,партизанства,раздори,разцепления,зависти,пиянства,пирования,и други подобни за които ви предупреждавам както ви и предупредих,че които вършат такива работи няма да наследят Божието царство.А плодът на Духа е :любов,радост,мир,дълготърпение,благост,милосърдие,вярност,кротост,себеобуздание.Против такива неща няма закон.” Послание към Галатяните 5 глава стих19 – 24

Защото плътта силно желае противното на Духа,а Духът – противното на плътта. Понеже те се противопоставят едно на друго за да можете да правите това което искате.Но ако се водите от Духа не сте под закон.”  Послание към Галатяните глава 5 стих 17-19

Като християни ние сме наблюдавани от всякъде. И от Бога и Неговите ангели,и от Сатана,и от човеците. Ние сме като разлистена книга от която всеки чете, като отворено писмо,като град поставен на хълм,който всеки наблюдава. Затова ние свидетелстваме на хората преди всичко с нашия живот,нашия характер. А после с думите на благовестието. С нашия характер ние представяме Бога на хората. Затова трябва да носим друг морал на обществото. Да позволим нашите характери да бъдат облагородявани от Святият Дух. Да не правим компромиси със света а да изобличаваме тъмнината. Затова тежко ни ако светлината в нас е тъмнина, ако сме обезсоляла сол. Тогава ще приличаме на ламарина която дрънка.Нека бъдем заинтересовани от другите а не като Кайн братоубиеца. Нека бъдем достойни за званието ХРИСТИЯНИН .

 

 

За слава на Бога

 

Желязко Шопов


← Назад

Намерете ни в социалните медии

Ние споделяме как да се запознаете с приятели в социалните медии

Copyright 2024    dvamazahristos.org