Считайте го за голяма радост Всички статии  →

 

СЧИТАЙТЕ ГО ЗА ГОЛЯМА РАДОСТ

 

„Считайте го за голяма радост /пълна радост / когато падате в разни изпитания.”

Апостол Яков как може да пишеш такива работи ? Уж си слуга на Бога и на Господа Исуса Христа а пък ни пишеш за изпитания . Бог е Добър и няма да допусне такова нещо за нас. Пък и не само ни пишеш за изпитания а ни пишеш и да се радваме и то, да го считаме за голяма радост.

Май нещо си сбъркал. Не си искал да кажеш точно това, нали?

Да, в съвременното захаросано християнство няма място за страдания и изпитания. Там има място само за просперитет. Но ето какво ни пише Божият човек:

„Считайте го за пълна радост, БРАТЯ МОИ , когато падате в разни изпитания,

като знаете...” Да, трябва да го знаем, че винаги има изпити, изпитания в които ние доказваме какво сме научили от Господ Исус, колко е пораснала нашата вяра. Пречупили ли сме се пред трудностите или сме приели че и те съдействат за наше добро. Ама ти не знаеш брат... Никъде в Божието Слово не пише ,че няма да преминаваме през трудности и изпитания. Напротив, Исус съветва тези които тръгват по този път да си направят хубаво сметката,както човекът който ще гради къща. Да се отрече от всичко и от себе си, да вземе кръста си и да го носи. Апостол Павел също ни пише,че тези които искат да живеят благочестиво, ще бъдат гонени. Да вземем пример и от Йов и пророк Еремия. Глад, болести, безработица, гонения, проблеми в семейството - кой ще ни отлъчи от Божията любов? А изпитанята са дадени да произведат в нас твърдост. Те не се появяват случайно, те не се появяват да ни съсипят а да ни изпитат, за да може Бог да изработи в нас твърдостта. Да променя чрез страдание характера ни - това което не му харесва. Бог няма да ни натовари повече от това което можем да носим и абсюлютно ВСИЧКО СЪДЕЙСТВА ЗА ДОБРО НА ТЕЗИ КОИТО ЛЮБЯТ БОГА. Но нека отидем отново при апостол Яков: „Като знаете, че изпитването на вашата вяра произвежда твърдост. А твърдостта нека извърши делото си съвършено, за да бъдете съвършени и цели, без никакъв недостатък. „ Да, за това са изпитанията,изпитите за да променят нашия характер до такава степен да станем съвършени и цели, без никакъв недостатък пред Нашия Бог. Но за да издържим, за да не се провалим и да считаме изпитанията за пълна радост ни е нужна МЪДРОСТ ОТ БОГА. И ТОЙ  ЩЕ НИ Я ДАДЕ!

„Но ако на някой от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава ЩЕДРО на всички ,,без да укорява и ще му се даде, но нека иска с вяра, без да се съмнява ни най- малко.”

 

 

 

 

Обикновено когато ни се случи нещо лошо в живота ни ние си казваме „Как можа на мен да се случи?” И започваме да се сърдим на Бог и да му се ядосваме както пророк Йона,когато Бог позволи на червея да влезе в тиквата и тя да изсъхне и сянката в горещината изчезна.

Много пъти дори завиждаме на нечестивите за тяхното благоденствие  както е описано в псалом 73 без да разбираме сетнината им . А за всяко нещо има причина. Бог иска да ни направи съвършени. Точно затова в този момент на изпитанието ние не трябва да търсим човешката мъдрост на колеги, приятели, близки защото много пъти те са ни укорявали. Ние  не трябва да търсим бесовската мъдрост на врачки, баячки, контактьори. Не трябва да търсим помоща на психоаналитици а да се доверим на МЪДРОСТТА НА БОГА.

Първо - Бог ще ни даде ЩЕДРО от нея и това ще бъде най-доброто за нас, и второ - Той няма да ни укорява. В Неговите очи няма да изглеждаме глупави и прости. Не, Неговото топло, Бащинско Сърце е винаги отворено за нас.

Господ Исус също отправи покана. „Вие, които сте отрудени и обременени елате при Мен и аз ще ви успокоя.” Но Божието Слово казва: НЕКА ИСКА С ВЯРА! БЕЗ ДА СЕ СЪМНЯВА НИ НАЙ-МАЛКО . Когато искаме мъдрост от БОГА, нека да вярваме, че ще получим, нека не съмняваме, че това е най-доброто за нас. Защото само Бащата знае кое е най- добро за децата му . Но ако искаме от Него без да му вярваме ние просто си губим времето защото нищо няма да получим. „Защото който се съмнява, прилича на морски вълни, които

се тласкат и блъскат от ветровете. Тъкъв човек да не мисли, че ще получи нещо от Господа понеже е колеблив, непостоянен във всичките си пътища.” Яков 1:6-9

Има хора които се лутат от мнение на мнение както вълните са блъскани от ветровете, те са непостоянни, люшкащи се от емоциите. Те не искат да стъпят здраво върху Божието Слово и да му бъдат покорни. Те се съмняват. За такива ни се казва - те няма да получат нищо. Затова нека да се доверим на Бога и Неговото Слово - БИБЛИЯТА.

АМИН!!!!

 

ЗА СЛАВА НА БОГА

 

размишлявал

 

Желязко Шопов

 

21 септ. 2011


← Назад

Намерете ни в социалните медии

Ние споделяме как да се запознаете с приятели в социалните медии

Copyright 2024    dvamazahristos.org