Домакинската работа - тежък физически труд Всички статии  →

ДОМАКИНСКАТА РАБОТА  -  ТЕЖЪК ФИЗИЧЕСКИ  ТРУД

 

Ще ми кажете: „ Ти се шегуваш, да кажеш да строиш,или по цял ден да оправяш колата,това е мъжка работа. А да сготвиш манджа,да измиеш чиниите ,да сложиш дрехите в пералнята ,да включиш и те да се изперат, това е лесно – това си е женска работа.

Напълно погрешно разбиране. Първо – домакинската работа не се разделя на мъжка и женска – това е работа за дома . И както жената иска да яде то повече от нея – мъжа. Затова те наравно трябва да участват в приготвяне на храната . Не всички мъже умеят да готвят,но всички могат да помагат. Всички могат да белят лук,да нарежат моркови,месо. Защото апостол Павел пише „Който не работи не трябва да яде. Не е достатъчно само да се отиде до магазина за да се отчете дейност и след това да се проснеш на диванчето. Не , нека считаме жената като „по- слаб съсъд” да не я оставяме сама в кухнята”да заяква „ а да бъдем плътно до нея и да и помагаме.

Блажени онези мъже които помагат на своите жени,защото ще научат нови тайни на готварството и второ – ще дадат своя принос в приготвянето на храната. И трето , и това е може би, най – важното мъжът и жената правят нещата заедно,те са в един отбор,те са тим. Защото и Бог каза „ НЕ Е ДОБРЕ ЗА ЧОВЕКА ДА БЪДЕ САМ” в кухнята. „ЩЕ МУ СЪЗДАМ ПОДХОДЯЩ ПОМОЩНИК.” Защото домакинската работа е тежка и неблагодарна. Непрекъснато правиш отпадаци и ги чистиш,непрекъснато  цапаш и миеш съдове. Ако можеха омазнените чинии да говорят,особено по празници и идване на гости, колко много струва възклицанието „ВКУСНО Е!” Ако можеше прахосмукачката да говори ... Ако можеше да разкаже,че се лишаваш от хубави предавания по телевизията или просто да отпуснеш във Фейсбук.Но няма как работата си е работа – пък била и домашна . Обидно е да виждаш жена с подути пръсти,с болки в кръста и гърба а мъжа и пет пари да не дава за това. Да си седи пред компютъра или да си чете Библията.

Да, щом сме нови създания и всичко става ново трябва и по- нов начин да се отнасяме към своите жени. Защото те са кост от костите ни и плът от плътта ни. Да не се съобразяваме със този свят,който превърна жената в безправна слугиня и сексуална играчка.Трябва да въведем  БОЖИЕТО ЦАРСТВО във своя дом. Знам,че примера който са видели мъжете – техните майки и сестри да вършат всичко, е егоистичен и е заседнал дори и в вярващи,но щом трябва да следваме Нашият Господ Исус Христос – Той бе слуга ,трябва да се променяме. От това,че помагаме на жените си не ставаме по- малко мъжествени в техните очи,напротив истинските мъже се грижат за своя по слаб съсъд. И тогава, когато двамата си помагат ще имат повече време заедно и за Божието Слово.

Защото мъжът е призван да бъде СВЕЩЕНИКЪТ В ДОМА . Да учи своята жена в дълбочините на вярата. Не сам себе си да учи докато тя се мъчи в кухнята , а двамата заедно. Тогава и молитвите им ще бъдат много по- силни. Тогава и двамата ще бъдат щастливи. Затова жени не учете мъжете си на мързел . Не им казвайте :”Ти си стой в стаята. Ще се оправя сама..” Давайте им задачи,но не бъдете претенциозни и капризни. Благодарете им,похвалете ги. Това им е нужно. Не им режете крилете. Нека те се чувстват необходими. ПРАВЕТЕ НЕЩАТА ЗАЕДНО. ОТДАВАЙТЕ СИ ПОЧИТ ЕДИН НА ДРУГ. Така ще дадете живот на Божието Слово във вашия дом.

 

ЗА СЛАВА НА БОГА

 

Желязко Шопов


← Назад

Намерете ни в социалните медии

Ние споделяме как да се запознаете с приятели в социалните медии

Copyright 2024    dvamazahristos.org